Hoe stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken?

Er zijn vier belangrijke stofjes in de hersenen die ons geluk beïnvloeden, namelijk dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine. In deze blog gaan we het hebben over wat deze hormonen precies doen en hoe we de aanmaak van deze stofjes in ons lichaam kunnen stimuleren om ons gelukkiger te voelen. 

Dopamine: het beloningshormoon
Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Bij een fijne ervaring, bijvoorbeeld het eten van iets lekkers, wordt er dopamine vrijgelaten in de hersenen. De hersenen willen deze actie daardoor opnieuw herhalen, om dit fijne gevoel weer terug te krijgen. Hierdoor kunnen soms ook verslavingen ontstaan, bijvoorbeeld als het gaat om drugs, roken of alcohol.

Dopamine zorgt voor een goed dagelijks functioneren en een voldaan gevoel. Op de dagen dat je je minder goed of moe voelt kan het helpen om iets actiefs te gaan doen, waardoor er dopamine wordt aangemaakt. Vaak voel je je daarna al een stuk beter in je vel. Onthoud dat actie leidt tot motivatie, motivatie niet altijd tot actie. Dit heeft te maken met de dopamine die vrijkomt als je eenmaal bezig bent!

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dit stofje vrijkomt?
Maak een to-do list! Telkens wanneer jij een vinkje kunt zetten achter een taak die je volbracht hebt zal er dopamine vrijkomen in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je een voldaan gevoel krijgt en je je gemotiveerder voelt om ook de rest van de lijst af te gaan werken. Zorg dat je kleine en behapbare taken op de lijst zet, zodat je vaker iets kunt afvinken. Daarnaast is het belangrijk om ook kleine successen te vieren. Door blij en trots te zijn op iets kleins dat je hebt volbracht, komt er dopamine vrij, en dit zal je gevoel van motivatie en drive vervolgens weer versterken. 

Oxytocine: het knuffelhormoon
Oxytocine komt vrij als je fysiek contact hebt met een ander persoon, zoals een aanraking of knuffel. Het geeft ons het gevoel van vertrouwen en verbondenheid met de andere persoon. Daarnaast maakt het je blij, geeft het zelfvertrouwen en helpt het om te ontspannen. Het brengt je lichaam tot rust en vermindert stress. 

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dit stofje vrijkomt?
Zoals hierboven beschreven zorgen fysieke aanrakingen ervoor dat dit hormoon vrijkomt. Helaas is het in deze tijd steeds lastiger om elkaar bijvoorbeeld te knuffelen… Gelukkig telt knuffelen met je huisdier ook! Daarnaast kan een compliment geven of ontvangen je oxytocine niveau ook een boost geven. 

Serotonine: het gelukshormoon
Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het beïnvloedt een groot deel van ons humeur en ons zelfvertrouwen. Dit stofje komt vrij als je bijvoorbeeld iets spannends doet dat toch lukt, of als je erkenning krijgt van anderen. Wist je dat serotonine voor zo’n 90% aangemaakt wordt in je darmen? Hierdoor heeft je voeding en darmflora een enorme impact op hoe gelukkig jij je voelt!

Als je een tekort hebt aan serotonine kan dit leiden tot depressies en angsten. Maar niet getreurd: gelukkig kun je de serotonine aanmaak van jouw lichaam ook zelf beïnvloeden!

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dit stofje vrijkomt?
Om je serotonine niveau een boost te geven is het belangrijk dat je gezonde voeding tot je neemt, met voldoende vitamines en mineralen. Daarnaast beïnvloedt ook je vitamine D niveau je serotonine gehalte en daarmee je humeur. Zorg dus dat je je vitamine D op peil houdt door voldoende zonlicht of door deze vitamine bij te slikken in de wintermaanden. Ten slotte dragen ook positiviteit en dankbaarheid bij aan een hoger serotonine niveau. Het kan dus helpen om dagelijks een aantal dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

Endorfine: runners high
Endorfine werkt als een soort natuurlijke pijnstiller. Tijdens bijvoorbeeld het sporten heb je het vaak in de eerste minuten zwaar, waardoor er een pijnprikkel richting de hersenen gestuurd wordt. Deze pijnprikkel zorgt voor de productie van endorfine. Hierdoor verdwijnt na een aantal minuten de pijn en voel je je juist ontzettend goed en gedreven om door te gaan! Endorfine zorgt daarnaast voor een geluksgevoel en het vermindert angst.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dit stofje vrijkomt?
Sporten heeft een ontzettend groot effect op ons endorfine niveau. Die intensieve work-out levert je dus enorm veel op! Het is wel belangrijk dat je minimaal 12 minuten achter elkaar intensief beweegt, want pas dan begint je lichaam met het aanmaken van endorfine. Andere manieren om je endorfine niveau te verhogen zijn door veel te lachen en naar muziek te luisteren die je leuk vindt.

Natuurlijk spelen er nog veel meer factoren een rol, maar door het toepassen van deze kleine life hacks kun je de geluksstofjes in je lichaam verhogen en je geluksgevoel versterken!

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *